BEBOLA TAUHU (BERGEDIL)
Pernah makan bergedil, ada yang sedap, ada yang tak berapa nak diterima tekak......
Kat sini saya kongsikan resepi membuat bergedil cara saya, hahahahahaha.............
kalau suka makan udang, letaklah udang.....
agak2 dalam 150 gram udang di cincang
tauhu 5 keping dilenyek
telur 2 biji, kena pukul telur tu tapi jangan la guna rotan plak
bawang merah dan bawang putih agak2 kita la nak banyak mana, kalau kata 5-8 ulas tu ikut saiz lah ya.....
buah tomato dalam 3 biji, potong dalam bentuk dadu,
tapung jagung 2 camca besar, kicap pekat dalam 1 camca besar,
lada sulah dalam 1 camca teh, camca kecik la, coz kekadang bancuh kopi pun guna camca kecik gak kan, betul dak..... hahahahahahaha
garam tu ikut suka kita la nak masukkan banyak mana.........
masukkan udang, tauhu, garam dan lada sulah ke dalam satu bekas dan gaul bagi sebati rasa dia......... masukkan tepung jagung ke dalam adunan tu............
bentukkan adunan tu bulat atau apa2 bentuk yang kita suka lah.............
celup dalam telur dan terus goreng..........
dah siap goreng bergedil tuh, kita kena buat kuahnya plak.............
panaskan minyak, tomeh bawang, dah bawang bau wangi tuh, boh kicap, tomato dan air sikit, kacau bagi sebati, masukkan garam secukup rasa...........
bila dah mendidih, tutup api dan tuangkan ke atas bergedil tu tadi.............
muahahahahahaha.....................
siap dah la...............
len kali buat hat len plak na..............
Pernah makan bergedil, ada yang sedap, ada yang tak berapa nak diterima tekak......
Kat sini saya kongsikan resepi membuat bergedil cara saya, hahahahahaha.............
kalau suka makan udang, letaklah udang.....
agak2 dalam 150 gram udang di cincang
tauhu 5 keping dilenyek
telur 2 biji, kena pukul telur tu tapi jangan la guna rotan plak
bawang merah dan bawang putih agak2 kita la nak banyak mana, kalau kata 5-8 ulas tu ikut saiz lah ya.....
buah tomato dalam 3 biji, potong dalam bentuk dadu,
tapung jagung 2 camca besar, kicap pekat dalam 1 camca besar,
lada sulah dalam 1 camca teh, camca kecik la, coz kekadang bancuh kopi pun guna camca kecik gak kan, betul dak..... hahahahahahaha
garam tu ikut suka kita la nak masukkan banyak mana.........
masukkan udang, tauhu, garam dan lada sulah ke dalam satu bekas dan gaul bagi sebati rasa dia......... masukkan tepung jagung ke dalam adunan tu............
bentukkan adunan tu bulat atau apa2 bentuk yang kita suka lah.............
celup dalam telur dan terus goreng..........
dah siap goreng bergedil tuh, kita kena buat kuahnya plak.............
panaskan minyak, tomeh bawang, dah bawang bau wangi tuh, boh kicap, tomato dan air sikit, kacau bagi sebati, masukkan garam secukup rasa...........
bila dah mendidih, tutup api dan tuangkan ke atas bergedil tu tadi.............
muahahahahahaha.....................
siap dah la...............
len kali buat hat len plak na..............
Comments
Post a Comment